Lindbergh Yellow / Afterburner Freezing Problems

    This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

    • Lindbergh Yellow / Afterburner Freezing Problems

      I been here for a week and just joined up as there seems to be quite a bit of knowledge on the SEGA Lindbergh hardware which may help me figure out what is happening to our newish machine.


      YouTube Video

      The video is me explaining what is going on

      Day 1 - the machine had issues with setup, BIOS corruption so using regular PC knowledge I replaced only one of the batteries.
      We noted the game would play but then while playing we would lock up in the clouds.

      Day 3-5 .. we noticed the machine was not firing missiles correctly, this seems to be erratic.

      Week or so later had another review - Swapped the X and Y axis at the joystick connector, could not find a 'invert axis' option.

      One Weekend we could play fine for hours, then 2 and half days later it started locking up again in the usual places.

      It's mainly TWO identical places, pn the loading screen where it say's 'PLEASE WAIT' and never comes of it and in the sky on level one, it seems to lock up and keep flying and all control are working.

      There is a 'cluck' noise half a second before it starts the freeze, the audio does go into a loop.


      Steps taken:
      I have moved the sound card and the IO board to different slots in the computer.
      I have cleaned out the machine / wiped connector edges.

      NExt step is to try and reinstall the HDD, I have bought a matching drive but understand there might be protection (ATA Locked?) and other things to think about.

      I DO NOT Hae the Re-install DVD, is ANYONE kind enough to make an ISO / IMG and send a message, I am willing to paypal you some time for doing this.

      Also, will any external DVD Drive on a USB lead work? how about IDE?

      Sorry for the questions, we are getting a little desperate to get it up and running now

      Dave R

      Bideford/England
    • Thank you both for coming back to me, I would love to buy more hardware but I have to do basic's before doing so.

      Is there a Lindberg test routine ? something that scans the harddrive for errors.

      I understand your thoughts on the JVS I/O but 'the same place' and the hard drive 'parking' like that is bugging me on that. Unfortunely I have to have the card in to boot the game, so I cannot remove it and try game loading and flying without input.

      Also in the UK not so easy to get parts as customs charge a whack on top. What I like to do is

      1: reinstall onto new hard drive, would need someone to IMG me a disc plesae?
      2: run some kind of diagnostic tool on the hardware to see if the computer side is okay, but what tho?
    • When I had random crashing errors on bootup it was one of the Ram sticks being dodgy. If you've got some spare DDR3 (I think) you could try and swap those over.

      Normally if the I/O where to stop responding it would goto a JVS I/O error, not lock up.

      Could easily be the HDD having bad sectors, not sure how you'd copy it though.
      Have literally any information about The House Of The Dead 4 Special? Please contact me!

      Own: System 23 (Time Crisis 2) / Naomi / Chihiro Type 1 / Chihiro Type 3 / System SP / Lindbergh / Sega Ringedge / Galeco Power 3D
      Want: Time Crisis 1, The House Of The Dead 1
    • nem wrote:

      I had a ton of issues with a Lindbergh motherboard locking up at various times. The culprit was the SUN PSU. You could rule that out by replacing it with a beefier (500W+) computer power supply.
      might try that by taking the lindberg yellow onto the test bench and running it on an ATX PC one and see what happens... don't think the rest of Afterburner is necessary to do tests?
    • All you need to get a Lindbergh to boot is the I/O. Should work fine on any monitor, and with any ATX PSU.
      Have literally any information about The House Of The Dead 4 Special? Please contact me!

      Own: System 23 (Time Crisis 2) / Naomi / Chihiro Type 1 / Chihiro Type 3 / System SP / Lindbergh / Sega Ringedge / Galeco Power 3D
      Want: Time Crisis 1, The House Of The Dead 1
    • quick update on this... was trying PC PSU earlier and USB connected the JVS which got it to boot into the game, however the JVS needed power lol but it did boot and start game with JVS on USB only, could not press any buttons... understandable.

      With that I did take apart and took out memory, noticed they were not matched (different manufacturers)

      So I abandoned, put original PSU on and fired it up and so far its been working all day fine.

      On thing I do need to sort, chair sound. The volume makes the LED's go up and down on the amp but I am getting nothing out only on the front speakers on the cabinet. Front seems to be Phono connected and Rear is connected with jack cable, where does it go? I didn't want to short it out by quick swapping into the jack sockets?
    • Ram seems to be a common issue with these boards then. I’ve also noted that if you sick more ram in some games seem to boot much faster
      Have literally any information about The House Of The Dead 4 Special? Please contact me!

      Own: System 23 (Time Crisis 2) / Naomi / Chihiro Type 1 / Chihiro Type 3 / System SP / Lindbergh / Sega Ringedge / Galeco Power 3D
      Want: Time Crisis 1, The House Of The Dead 1