What's new

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
Hey guys,

I'm trying to convert a CPS1 CE board to daimakaimura. It's a board I got from someone else who tried this mod and couldn't make it work. I bought it because I needed a new 12mhz A board for my hyper fighting B and C combo.

I figure if I can get daimakaimura going on my spare b and c board it's a win.


The only 2 guides I can find are these two:
http://arcade-area.lebonforum.com/t151-tuto-convert-cps-1-faire-un-dai-makaimura-pas-a-pas
http://retrogamebay.free.fr/?convertir-une-pcb-capcom-cps-en-daimakaimura-resale-version.html

EDIT: gotta use google translate on those - if someone had a guide in English I would love a link :)


I used the rom set that was posted in the first link for the mask type board and all I get when powering it up is a black screen accompanied by a random stage song- most often the theme from stage 2. Have done a compare on all the ROMS and I don't think Ive burned any wrong. Thinking perhaps the romset I am using isn't right for my boards.


Pretty new to doing this, so maybe I missed something obvious.


My A board is: 88617A-7b, B board is: 91635B-2 and C board is: 92631C-6


Anyone here with experience converting these have any insight?


Cheers!
 

penrhos

Grand Master
Joined
Sep 25, 2015
Messages
769
Reaction score
405
Location
Leicester - UK
yes - I converted a sf2 ce to gng using the retail rom set i found on a french site and found out two of the roms were transposed. That caused all sorts of oddness. Think it was 2&3 or 4&5.

I used the retrogamebay tutorial and it worked fine once I'd swapped the two roms over.
 
Last edited:

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
yes - I converted a sf2 ce to gng using the retail rom set i found on a french site and found out two of the roms were transposed. That caused all sorts of oddness. Think it was 2&3 or 4&5.

I used the retrogamebay tutorial and it worked fine once I'd swapped the two roms over.
Does swapping 2&3 and 6&7 ring a bell?
 

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
not sure - it was only 2 roms that were swapped around and they were in the first bank 01-08 - don't forget the gal on that article is only good for a '91634B-2' B-board - if you have a different one you need another JED file for it to work.

http://www.jammaplus.co.uk/forum/fo...imakaimura&title=daimakaimura-conversion-info
Those guys are talking about a 90629B-3 B board which is different to my 91635B-2 though right?

Here's what I don't get:

There are 3 romsets available on those sites I posted:
"Convert gng sur MASK ROM.zip" - which is the one I'm using
"Convert gng sur EP-ROM.zip"
"DAIMAKAIMURA_Resale_Version_RETROGAMEBAY_CPS_Convert.zip"

The .jed file in all three of those is the same file (checking md5sums):

d24440d82da74969580a82327a673ffb dam63b.1a.eeprom.jed
d24440d82da74969580a82327a673ffb dam63b.1a.mask.jed
d24440d82da74969580a82327a673ffb DAM63B_(1A).jed

Some guy here saying that I can "use a 91635B B board with the resale PAL, just swap mask roms 2,3 & 6,7."

Comparing the rom sets they seem to support what these guys say, looks like the roms in 2&3 and 6&7 need swapping:

/DAIMAKAIMURA_Resale_Version_RETROGAMEBAY_CPS_Convert$ md5sum *
888217e86f640cb7bb13ee4c6f3728ff DAM-01_(3A).bin
6894ac10edbd4042206af5f8d71fa7a5 DAM-02_(4A).bin
54be9590f7a7397a8be239cef10f9276 DAM-03_(5A).bin

b5ed263759badcad6dfba11fe3be2a38 DAM-04_(6A).bin
4ad0c7b469d4a311f541e39db6c0fd97 DAM-05_(7A).bin
1fb99b6491f6d72592dc2f5f1468c112 DAM-06_(8A).bin
a35625e318e196e268df00758d549116 DAM-07_(9A).bin
738471475e0259676ae309e07e4e3e14 DAM-08_(10A).bin
a534cafe3eaed4e27974887291204e38 DAM-09_(12A).bin
d24440d82da74969580a82327a673ffb DAM63B_(1A).jed
6ed8331a528a01513323c522915ec3dc DAMJ-22_(7F).bin
a61cb8d4630143774b531fcfcf98194d DAMJ-23_(8F).bin

/Convert gng sur MASK ROM$ md5sum *
888217e86f640cb7bb13ee4c6f3728ff dam_01.3a.bin
54be9590f7a7397a8be239cef10f9276 dam_02.5a.bin
6894ac10edbd4042206af5f8d71fa7a5 dam_03.4a.bin

b5ed263759badcad6dfba11fe3be2a38 dam_04.6a.bin
4ad0c7b469d4a311f541e39db6c0fd97 dam_05.7a.bin
a35625e318e196e268df00758d549116 dam_06.9a.bin
1fb99b6491f6d72592dc2f5f1468c112 dam_07.8a.bin

738471475e0259676ae309e07e4e3e14 dam_08.10a.bin
a534cafe3eaed4e27974887291204e38 dam_09.12a.bin
d24440d82da74969580a82327a673ffb dam63b.1a.jed
6ed8331a528a01513323c522915ec3dc damj_22.7f.bin
a61cb8d4630143774b531fcfcf98194d damj_23.8f.bin

Have checked and double checked all the ROMs, I guess now its time to try a different B board to rule that out.
 

penrhos

Grand Master
Joined
Sep 25, 2015
Messages
769
Reaction score
405
Location
Leicester - UK
Are these pics any help - you can just make out the PCB part numbers.

JPN - SF2:CE : Before Conversion....

DSC04260 (Large).JPG


JPN GnG : After Conversion....
DSC04362 (Large).JPG


Apart from swapping the roms & the PAL I made no changes to the PCB's & it works fine. Try the GAL from Porchy's site and see if you get any further.
 

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
It does help. Weird that you needed to swap a ROM too, your's is a JEDEC board and according to the guides you didn't need to. I burned my ROMs using the RETROGAMEBAY files and have swapped 2&3 and 6&7 to match the "Convert gng sur MASK ROM" set

I just looked at Porchy's dump and found that is is a different file:

c5a3948051bf8a0b153ec17c0fe4eb66 CPS1-DAM63B.jed
d24440d82da74969580a82327a673ffb DAM63B_(1A).jed

I burned Porchy's image to my GAL16V8D - didn't do anything, getting the same behavior (black screen and random music playing)

When I do a compare on my eeprom burner I get:

<<Data compare result>>
>>Chip Addr. Data-----Buffer Data
>> 000002 0 1
>> 000034 1 0
>> 000066 0 1
>> 000162 1 0
>> 000258 0 1
>> 000290 1 0
>> 000322 0 1
>> 000418 1 0
>> 000514 0 1
>> 000546 1 0
>> 000578 0 1
>> 000610 1 0
>> 000770 0 1
>> 000802 1 0
>> 000834 0 1
etc....
>>Compare OK!
>> 0.37Sec
----------------------------!

So If I read that right Porchy's and the french guys images are opposites?
 

Attachments

  • IMG_2068.JPG
    IMG_2068.JPG
    505.2 KB · Views: 146
Last edited:

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
Does it matter when burning the GAL if you select "secure" or not?

I have been de-selecting secure so the verification works.
 

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
Heres a picture to explain what I'm trying to do:

n7Sk8g7.jpg


I'm not 100% sure that all the ROMs are correct, as I said before I inherited this project off someone else. I have triple checked and I believe all my ROMs are written correctly.

I gave up trying to translate French sites and am just getting my images from a MAME image of daimakair.zip


This is the content of the actual MAME ROM:


evan@OMEGA:/mnt/c/Users/evan/Desktop/daimakair$ md5sum *

888217e86f640cb7bb13ee4c6f3728ff dam_01.3a

54be9590f7a7397a8be239cef10f9276 dam_02.4a

6894ac10edbd4042206af5f8d71fa7a5 dam_03.5a

b5ed263759badcad6dfba11fe3be2a38 dam_04.6a

4ad0c7b469d4a311f541e39db6c0fd97 dam_05.7a

a35625e318e196e268df00758d549116 dam_06.8a

1fb99b6491f6d72592dc2f5f1468c112 dam_07.9a

738471475e0259676ae309e07e4e3e14 dam_08.10a

a534cafe3eaed4e27974887291204e38 dam_09.12a

1856aa0acacc5c129e60d031fe498035 dam63b.1a

6ed8331a528a01513323c522915ec3dc damj_22.7f

a61cb8d4630143774b531fcfcf98194d damj_23.8f


To get the jed dump in a format where it can be burned to a GAL16V8:




D:\Video\MAME>jedutil.exe -convert dam63b.1a dam63b.1a.jed

Converting 'dam63b.1a' to JED form 'dam63b.1a.jed'

Source file read successfully

Total fuses = 2194

Target file written successfully

d24440d82da74969580a82327a673ffb dam63b.1a.jed


After all this all I get is a black screen and a random song that is often different from the game playing when I power it up.

EDIT: snapped a pin on one of the EEPROMS now so guess I have to wait for a new one to continue troubleshooting :(
 

Darksoft

Staff member
Immortal
Joined
Jun 12, 2015
Messages
9,599
Reaction score
12,070
Location
Poland
I suppose that the problem could be the PAL/GAL.

Jed files can be written to a GAL as they are.

I think there will be some problems if the C Board is different, which versions are you using and which versions had the working conversion?
 

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
I suppose that the problem could be the PAL/GAL.

Jed files can be written to a GAL as they are.

I think there will be some problems if the C Board is different, which versions are you using and which versions had the working conversion?
This is the combo I'm running: A board : 88617A-7b, B board : 91635B-2 and C board : 92631C-6

I also tried different A and C boards to see if I maybe have a hardware fault.

There aren't many good guides in English that I can find. Hopefully if I can get it working I can document it and put it somewhere for the next poor soul wanting to try. This one seems to indicate that what I am doing is right: https://translate.google.com.au/tra...-faire-un-dai-makaimura-pas-a-pas&prev=search


Also these guys look like they might have achieved it: http://www.aussiearcade.com/showthread.php/73352-CPS1-Conversion-(Ghost-n-Ghouls)

Also for the GAL, my burner will only accept jed files. Pretty sure I'm burning it right, there doesn't seem to be any difference anyway, all the different sources have the same md5 sum as what I get from converting the MAME file to a .jed although it's a bit weird that the porchy file is different.
 
Last edited:

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
Theres this little snippet in one of the forums about what kind of eproms you can use:

Silkscreen:HN62414P-17, HN62404P-18 = 27C400, hn27c4000g, 27c4100
Silkscreen:HN624116P = M27C160
Silkscreen: 4M =27C040
Silkscreen: 27C301G= 27C010, CXK27C1001DQ, D27C1001A, m5m27c100k-2
Silkscreen: 1M ROM =27C1001, 27C010
Silkscreen:HN27C4096 = 27C4002, 27C4095, M5M27C402K


Could it be that the AM27C400-150DC are too slow or something? One guy in the thread is using AM27C400-120DC

 

xodaraP

Legendary
Joined
Sep 21, 2016
Messages
4,574
Reaction score
3,485
Location
Gold Coast, Australia
Are you sure you're using the correct ROM type for the board? JEDEC and non JEDEC means using 2 very different EPROM types and it won't work if you're using the wrong type.

I believe 150ns is fine for CPS1 but I could be wrong

Also if you're getting music but no game there's an issue with the main CPU or main code.
 

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
Are you sure you're using the correct ROM type for the board? JEDEC and non JEDEC means using 2 very different EPROM types and it won't work if you're using the wrong type.

I believe 150ns is fine for CPS1 but I could be wrong

Also if you're getting music but no game there's an issue with the main CPU or main code.
I'm not 100% sure. I am using what the board came with and the previous owner picked all the ROMs that are on it now.

Going off the attached, the AM27C400 that's in there has a mask ROM pinout and my B board says Mask-Rom on it.

Also the screenshot on the French site seems to indicate for my B board that AM27C400 is acceptable.
 

Attachments

  • EPROM_ref_table.png
    EPROM_ref_table.png
    56.1 KB · Views: 197

Darksoft

Staff member
Immortal
Joined
Jun 12, 2015
Messages
9,599
Reaction score
12,070
Location
Poland
Are you sure you're using the correct ROM type for the board? JEDEC and non JEDEC means using 2 very different EPROM types and it won't work if you're using the wrong type.

I believe 150ns is fine for CPS1 but I could be wrong

Also if you're getting music but no game there's an issue with the main CPU or main code.
I find 150ns too slow. Is that an original EPROM?
 

xodaraP

Legendary
Joined
Sep 21, 2016
Messages
4,574
Reaction score
3,485
Location
Gold Coast, Australia
Yep you're definitely using the correct type for your board and the jumpers appear to be set correctly. Likewise the ROMs under the C board are the correct 27C4096 type. Have you tried booting the board with the ROMs in their original positions rather than reversed?

Also have you checked the main CPU is working? Have you tried the A board with another B and C set to confirm it works?
 

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
Are you sure you're using the correct ROM type for the board? JEDEC and non JEDEC means using 2 very different EPROM types and it won't work if you're using the wrong type.

I believe 150ns is fine for CPS1 but I could be wrong

Also if you're getting music but no game there's an issue with the main CPU or main code.
I find 150ns too slow. Is that an original EPROM?
Nah, the short story is that I needed a "Dash" A board for my SFII:Hyper Fighting because mine was on an old A board. A guy sold me one that he was trying to convert to
daimakaimura but he didn't have time to finish it.

Everything on it at the moment is what its previous owner put on there so there could be ROMs on there that are completely wrong. Doesn't look like it though.
 

Nimmers

Professional
Joined
Oct 25, 2016
Messages
544
Reaction score
392
Location
NSW, Australia
Yep you're definitely using the correct type for your board and the jumpers appear to be set correctly. Likewise the ROMs under the C board are the correct 27C4096 type. Have you tried booting the board with the ROMs in their original positions rather than reversed?

Also have you checked the main CPU is working? Have you tried the A board with another B and C set to confirm it works?
Yeah I have verified that the a and c boards are ok. I'm a bit hesitant to strip down my working hyper fighting board to verify that there's nothing wrong with the b board though.

I did try the roms in the normal numerical order too. Does the same thing.
 

penrhos

Grand Master
Joined
Sep 25, 2015
Messages
769
Reaction score
405
Location
Leicester - UK
set the three dips witches to the same as mine are. I had to swap two roms over because I was getting graphics corruption on title page.

Almost as if the zip on the French site had two of the files renamed in it to make it difficult to replicate unless you knew the crc of each rom.

I used -120 eproms
 

xodaraP

Legendary
Joined
Sep 21, 2016
Messages
4,574
Reaction score
3,485
Location
Gold Coast, Australia
Right now that I've read through this again I've had a thought

As I understand it the ROMs on the left side are graphics ROMs and the 2 on the right are main CPU code with the small one being sounds I think?

So to start with you really need to be focusing your attention on the main CPU code since you're getting the music but no game so far. The PAL isn't the issue because if it was you would have a working game but in 1cm blocks all over your screen (I had this PAL fail on Hyper Fighting)

What speed are your 27C4096 and have you verified them?
 
Top