What's new

jbrlll

Enthusiast
Joined
Apr 8, 2018
Messages
116
Reaction score
164
Location
Tehachapi, CA
Hello,
Problem 1....My Jamma kit has scan pcb K91X1116E, I’m trying to understand the settings. The page in the Japanese manual is not cooperating with google translate. Currently my Jamma boards are displaying @ 640x480 in setting ‘0’ on my 1080p IPS’ Diamond blue Vewlix. I’m assuming this is just 2x integer scale. I can get no higher upscaling in any of the 16 rotary settings.
Problem 2...my TTx2 will output and display 640x480 or 1280x768 directly into the IPS panel. I’m looking at settings ‘E/F’ on the scan PCB and wondering if I can route my TTx2 dsub into the scan PCB to 2x integer scale the 640x480? I would just plug my TTx2 in what I’m assuming is the input dsub and try but I’m not even sure if this scan board is meant to take a 31khz and is one of the dsubs actually an input? If this stuff wasn’t so rare I’d just start plugging stuff in but I’d figure I should at least ask. Thank you
 

Attachments

  • A3608BDB-47E2-403B-A23A-D9947711DF34.jpeg
    A3608BDB-47E2-403B-A23A-D9947711DF34.jpeg
    119 KB · Views: 28
  • 0C1B912B-31A9-4288-B0DA-BFFBA18BC540.jpeg
    0C1B912B-31A9-4288-B0DA-BFFBA18BC540.jpeg
    107.4 KB · Views: 30

twistedsymphony

Enlightened
Staff member
Immortal
Joined
Jul 21, 2015
Messages
10,617
Reaction score
10,644
Location
NH, USA
The Scan PCB was designed for the Egret 3, as such it's designed to output on a 480P CRT. It's inclusion in the JAMMA kit for the Vewlix was more of an afterthought, Taito unloading old spare parts to make something "work" not necessarily designed to work well; it only ever outputs 640x480.
if you want scaling to HD resolutions. get yourself an OSSC.
 

jassin000

Legendary
Multi Boyz
Joined
Jul 21, 2015
Messages
7,961
Reaction score
6,641
Location
Nashua NH
What @twistedsymphony said... Only with one minor detail left out...
The stock Vewlix C/F LCD (the Sanwa) just for example (you should have a IPS Alpha in that blue Diamond) will NOT play nicely with a fair share of arcade PCBs original scan rates.
Aka the dreaded "sync out of bounds" error message being the only thing displayed on the LCD as fed from the OSSC.

If you have zero plans to upgrade the LCD (as I/others have using @Hadouken Arcade bracket) go with a RetroTink 5x.
It offers a buffered mode that will output a solid 60hz (at the cost of a few frames) this should work with any/ALL LCDs.
 

jbrlll

Enthusiast
Joined
Apr 8, 2018
Messages
116
Reaction score
164
Location
Tehachapi, CA
@twistedsymphony @jassin000 Copy. I couldn’t get my OSSC to display on the IPS alpha but I assembled a gbs-c and I could get my n64 to display @1920x1080 looking great. The TTx2 @ 1280x960 through the gbs-c would not display. I have a tink5x that I did not try, are you guys going into the tink through the scart from the TTx2 dsub?
I ordered that bracket last week and I do have a VA3 1080p in my Ami L model. But After I turned the alpha IPS vertical and ran esprade @ 1080p via a mister I couldn’t believe how great it looked.
 

jassin000

Legendary
Multi Boyz
Joined
Jul 21, 2015
Messages
7,961
Reaction score
6,641
Location
Nashua NH
I couldn’t get my OSSC to display on the IPS alpha
I managed to get a few PCBs to work, but yes that also basically sums up my experiences with the combo too (ie zero display).

I haven't put my Tink5x inside the Vewlix yet, I'm still loving it on the TV for PS1/Saturn era gaming.
My issue with the Tink (and you started to touch upon this) it CAN scale VGA systems like Dreamcast/Naomi/Namco 265/etc BUT!!!
You must composite the sync and yes feed via SCART port.

I also had to do this back in 2014 to get the xRGB mini working with Dreamcast/VGA.
Compositing the sync is so much more then just bridging pin13 and pin14 inside the VGA....
I used a Extron 580xi for this, as it let me set the sync polarity (-/-, -/+, +/+, +/-) via dip switches (important because different VGA sources have different values).
 

jbrlll

Enthusiast
Joined
Apr 8, 2018
Messages
116
Reaction score
164
Location
Tehachapi, CA
@jassin000 copy. My tink5x also has her hands full with an extron full of RGBs modded consoles. Leaving my OSSC collecting unemployment, I’d love to get her assigned to the diamond blue. Of the monitors listed on @Hadouken Arcade i like the LG 32GN650-B. Do you know of anyone verifying ossc operation on the monitors from that list?
I believe the TTx2 video out will need to be attenuated prior to the OSSC.
 

jassin000

Legendary
Multi Boyz
Joined
Jul 21, 2015
Messages
7,961
Reaction score
6,641
Location
Nashua NH
LG 32GK650F-B 32" is the model I use. ;)
I can personally confirm it works with OSSC+everything I've ever tested (standouts are the wacky sync midway family, all working).
 

jbrlll

Enthusiast
Joined
Apr 8, 2018
Messages
116
Reaction score
164
Location
Tehachapi, CA
@jassin000. My goal was vertical shmups. I have a TTx2 multi that came with mame cave/psikyo ahmups. My TTX2 upgrades x6800extreme/7950gt/4GB. It ran everything great but only 640x480. That’s why I wanted to upscale. Well I just figured out that I could adjust resolution with the mame.ini, here is my confusion. All the Alpha IPS literature says native resolution is 1360x768. But the mister via hdmi out to dvi in displayed 1920x1080 on its own OSD menu? I had the mister ini set to 1920x1080 and that’s exactly what the Alpha osd didplayed. However, the Alpha IPS will only display up to 1360x768 via dsub from TTx2 mame. The Alpha would not display 1280x960 or 1920x1080 via dsub TTx2 mame. Also the alpha never even registers a signal if I try to run dvi to dvi directly from TTx2 to Alpha IPS. What am I not understanding? The 1360x768 from mame did look bomb AF.
 

Attachments

  • 76C9B484-407E-4CB2-8292-DBAE51E09F04.jpeg
    76C9B484-407E-4CB2-8292-DBAE51E09F04.jpeg
    178.5 KB · Views: 14

Aurich

Enlightened
Joined
Jan 28, 2016
Messages
1,600
Reaction score
2,915
Location
SoCal
Blue Diamonds are not 1080p, the native screen rez is 1366x768. Only the Black and Orange Diamonds are 1080p.

If you send it a 1080p signal it will happily accept it, and simply downscale to the native screen rez.
 

jbrlll

Enthusiast
Joined
Apr 8, 2018
Messages
116
Reaction score
164
Location
Tehachapi, CA
@Aurich thank you for the info. What had me confused is the Alpha IPS daughter board that brings up the OSD menu will read 1920x1080, but this only works through dvi. The dsub won’t downscale the same 1080p signal, only the dvi will. The dsub will just say ‘out of range.’
 

Attachments

  • C53FC66E-83E2-491C-BD48-1334331B5DB4.jpeg
    C53FC66E-83E2-491C-BD48-1334331B5DB4.jpeg
    194.4 KB · Views: 13
  • FBCE0DDC-859D-4532-8AF9-575D279661A3.jpeg
    FBCE0DDC-859D-4532-8AF9-575D279661A3.jpeg
    171.5 KB · Views: 15

jassin000

Legendary
Multi Boyz
Joined
Jul 21, 2015
Messages
7,961
Reaction score
6,641
Location
Nashua NH
I say replace it and never look back.
IPS was ahead of Sanwa by a lot its true, but its still crap compared to the LG replacement. ;)
1440p is HOT (can display true 5x mode 1600x1200 from the OSSC with ease).
 

jassin000

Legendary
Multi Boyz
Joined
Jul 21, 2015
Messages
7,961
Reaction score
6,641
Location
Nashua NH
Nice man, I'm sure you'll love that new LG... And when the price is right, OLED! ;)
 
Top