What's new

invzim

Champion
Joined
Apr 9, 2016
Messages
858
Reaction score
1,885
Location
Oslo, Norway
Being intrigued by the recent developments in MiSTer, and also recently getting a Sega Aero City - I'm working on a JAMMA board for DE10-Nano. It's a bit of re-use from other projects, and some new stuff. Main difference from other (announced and available) projects is the use of HDMI - this one has an on-board HDMI->VGA and HDMI->AUDIO DAC, instead of depending on GPIO pins. This is to get the best quality, and also keep things simple - at least in theory.

If you've seen the the other stuff I make, this one has a few similarities - it has the OLED and micro-sd firmware update.

2021-03-20 j-expander.png
 

benime

Professional
Joined
Aug 8, 2015
Messages
323
Reaction score
412
Location
Portland, OR
I specifically only bought one MiSTercade because I saw your MiSTer/Aero City comment and was hoping you had something like this up your sleeve.

Big fan of all your other products (have several of each) and can't wait to grab one of these too!
 

Mrhide

Grand Master
Joined
Aug 17, 2016
Messages
921
Reaction score
1,220
Location
Montréal, Canada
seeing that B6/GND @ edge 27 + the CPS2 I must ask:

- If the CPS2 is used, what happens to GND and B6?
 

ShootTheCore

Enlightened
Joined
Jan 20, 2016
Messages
1,955
Reaction score
3,133
Location
Logan UT
I assume you’re going to use the MiSTer’s Direct Video with the HDMI output to minimize latency?
 

invzim

Champion
Joined
Apr 9, 2016
Messages
858
Reaction score
1,885
Location
Oslo, Norway
- If the CPS2 is used, what happens to GND and B6?
The whole package doesn't draw more than ~1.5A max, so I figured I could spare a GND pin and make it "chamma" compatible. You get button 6 on both JAMMA edge and kick.

I assume you’re going to use the MiSTer’s Direct Video with the HDMI output to minimize latency?
Yup, direct_video is the driving tech behind this board.
 

Dloop

Professional
Joined
Jun 29, 2020
Messages
422
Reaction score
243
Location
Sweden
When do you think this will be available? :) Norway is a lot closer than the US
 

Mrhide

Grand Master
Joined
Aug 17, 2016
Messages
921
Reaction score
1,220
Location
Montréal, Canada
o I figured I could spare a GND pin and make it "chamm

Rebuilding a tekken5 cab, I have been cheap and used a "chamma" loom with a capcom JVS IO and this is what's happening:

Since JAMMA does have ground @ edge 27, that 6th button is ON on jamma! Soul Caliber 3, with the capcom IO, was unplayable cause everytime I would hit a button, it would be as if I had hit the 6th button, and the character would do its long charge move, allowing for the opponent to kick my arse.

After trying a few things, I realized what was happening and "fixed" it but inserting a connector for both 6th buttons from the jamma connector. If I want chamma (...why would I?), I connect it, if I don't, I unplug it:

system 246, capcom IO, CHAMMA:
IMG_6403.jpg

IMG_6404.jpg


same system, unplugged (so jamma)

IMG_6406.jpg

IMG_6405.jpg



anyway, you probably knew this and I am not sure it applies to the MisTer but there you have it.
 

invzim

Champion
Joined
Apr 9, 2016
Messages
858
Reaction score
1,885
Location
Oslo, Norway
anyway, you probably knew this and I am not sure it applies to the MisTer but there you have it.
I can check if pin 27 is connected to GND, if it is - it should be safe to assume the cab is normal JAMMA. If it's not connected to GND, it's either a crappy jamma harness or chamma cab.
 

pacoarcade

Professional
Joined
Oct 16, 2018
Messages
485
Reaction score
417
Location
Spain
It looks great. If it's compatible with the design I'd keep the TOSLink connector for those who want to use a custom DAC like the Topping E30.

I'm curious about the video DAC, does it support full range?. I see potential in a simple and well done full range HDMI to VGA DAC boards too.
 

invzim

Champion
Joined
Apr 9, 2016
Messages
858
Reaction score
1,885
Location
Oslo, Norway
It looks great. If it's compatible with the design I'd keep the TOSLink connector for those who want to use a custom DAC like the Topping E30.

I'm curious about the video DAC, does it support full range?. I see potential in a simple and well done full range HDMI to VGA DAC boards too.
A TOS link would be out-of-scope for this thing, I don't think any jamma boards use that. and I don't want the associated support The audio DAC on this board is not like the IO board, i.e. it's a proper IC. If you really want a TOS link, you can put an IO board on top of the DE10, as the jamma expander doesn't use any GPIO pins.

Video DAC supports full range. You can pick up full range HDMI-VGA dongles for 2 USD on AliExpress :)
 

yosai

Enthusiast
Joined
Sep 29, 2015
Messages
230
Reaction score
165
Location
London
I figured I could spare a GND pin and make it "chamma" compatible. You get button 6 on both JAMMA edge and kick.

Windy and Egret 2 cabs use 27/e for the control grounds. Without it connected to ground the controls will not work.

Nothing a scalpel and solder cant fix though. ;)
 

invzim

Champion
Joined
Apr 9, 2016
Messages
858
Reaction score
1,885
Location
Oslo, Norway
Windy and Egret 2 cabs use 27/e for the control grounds. Without it connected to ground the controls will not work.
In that case I will probably leave button 6 for the kick - I don't want to encourage chammafication :)
 

invzim

Champion
Joined
Apr 9, 2016
Messages
858
Reaction score
1,885
Location
Oslo, Norway
Small update, had to swap out the audio amp to an ancient one as the speaker cables inside the cab interfered with the video - lesson learned on that one, spent quite some time debugging the video system only to find out it had nothing to do with video on the PCB at all :P

I'm implementing a much simpler software version of the sync analytics found in the A1 scaler, to both debug issues and to protect the CRT - i.e. if for some reason MiSTer is outputting any non-jamma frequencies, they will be blocked by the Expander.

A new proto PCB is in transit, and with a bit of luck I should have something working next week-end.
 

Redfield0009

Student
Joined
Mar 22, 2021
Messages
20
Reaction score
43
Location
Texas
I've never used a MiSTer before, but I'd love to throw one of these into my blast city.
 

wigsplitta

Professional
Joined
Jul 23, 2015
Messages
200
Reaction score
253
Location
UK
I'll definitely be getting one of these. I picked up a Mister last week (thanks for the help setting it up @pubjoe ) and have been using an @invzim JVSPAC2 to connect it to my Windy 2 (thanks for the config guide) that makes it a nicely supported plug 'n' play device.

The expander will make it nicely plug 'n' play in my Astro 8)
6496efad-54ff-415d-9bab-ef4c7640e08f.jpg

d2886040-2ccd-4629-9cd7-c56b4545cfba.jpg
 
Top