What's new

Neo.raizo

Student
Joined
Feb 22, 2021
Messages
37
Reaction score
23
Location
France
Hi,
I just used Rastan conversion from @GeorgeSpinner and I’m wondering if it is possible to convert Arkanoid to Tournament Arkanoid.
If someone did it, please let us know.
Thank you.
 

Asure

Professional
Joined
Jul 24, 2015
Messages
394
Reaction score
406
Location
Netherlands
The Tournament version needs a specific security IC (MCU) 68705. I'm not sure BuyICnow has the 68705, mcu code is dumped, not sure if they can burn it either.. The rest is eproms.
 

Neo.raizo

Student
Joined
Feb 22, 2021
Messages
37
Reaction score
23
Location
France
Ok, thank you. I don’t have the necessary device to burn it on myself nor the knowledge.
What are the other eproms to replace if you can write the names, please ?
 

stj

Grand Master
Joined
May 4, 2017
Messages
1,531
Reaction score
735
Location
England
the mcu is in mame,
does your original have a window to erase it?
 

stj

Grand Master
Joined
May 4, 2017
Messages
1,531
Reaction score
735
Location
England
ROM_START( arkatour ) // Tournament version
ROM_REGION( 0x10000, "maincpu", 0 )
ROM_LOAD( "a75-27.ic17", 0x0000, 0x8000, CRC(e3b8faf5) SHA1(4c09478fa41881fa89ee6afb676aeb780f17ac2e) )
ROM_LOAD( "a75-28.ic16", 0x8000, 0x8000, CRC(326aca4d) SHA1(5a194b7a0361236d471b24905dc6434372f81252) ) // region byte is 0x92

ROM_REGION( 0x0800, "mcu:mcu", 0 ) /* 2k for the microcontroller */
ROM_LOAD( "a75__32.ic14", 0x0000, 0x0800, CRC(8c20d15c) SHA1(912996bf08de318e19dc420261f554a09dacd443) ) // verified authentic, dumped from actual MCU

ROM_REGION( 0x18000, "gfx1", 0 )
ROM_LOAD( "a75-29.ic64", 0x00000, 0x8000, CRC(5ddea3cf) SHA1(58f16515898b7cc2697bf7663a60d9ca0db6da95) )
ROM_LOAD( "a75-30.ic63", 0x08000, 0x8000, CRC(5fcf2e85) SHA1(f721f0afb0550cc64bff26681856a7576398d9b5) )
ROM_LOAD( "a75-31.ic62", 0x10000, 0x8000, CRC(7b76b192) SHA1(a68aa08717646a6c322cf3455df07f50df9e9f33) )

ROM_REGION( 0x0600, "proms", 0 ) /* BPROMs are silkscreened as 7621, actual BPROMs used are MMI 6306-1N */
ROM_LOAD( "a75-33.ic24", 0x0000, 0x0200, CRC(b4bf3c81) SHA1(519188937ac9728c653fabac877e37dc43c3f71a) ) /* red component */
ROM_LOAD( "a75-34.ic23", 0x0200, 0x0200, CRC(de85a803) SHA1(325214995996de36a0470fbfc00e4e393c0b17ad) ) /* green component */
ROM_LOAD( "a75-35.ic22", 0x0400, 0x0200, CRC(38acfd3b) SHA1(2841e9db047aa039eff8567a518b6250b355507b) ) /* blue component */
ROM_END
 

Neo.raizo

Student
Joined
Feb 22, 2021
Messages
37
Reaction score
23
Location
France
Great ! This will be useful. Thank you.

If I refer to my PCB :
a75-27.ic17 27C256
a75-28.ic16 27C256

a75__32.ic14 MC68705P5S

a75-29.ic64 27C256
a75-30.ic63 27C256
a75-31.ic62 27C256

a75-33.ic24 MB7116E
a75-34.ic23 MB7116E
a75-35.ic22 MB7116E

27C256 are pretty common as far as I know.
MC68705P5S it’s also OK from buyICnow
MB7116E aren’t so easy to find. I can see 6306-1N on other boards. Which one ? And how can they be burned ?
I can consider buying programmer to play with that can be helpful later.
 

stj

Grand Master
Joined
May 4, 2017
Messages
1,531
Reaction score
735
Location
England
68705 may be hard to find a programmer for.
i can do it for you if i have to.

6306 / 7116 etc are probably the same between games and can be left - i'll check later
 

Neo.raizo

Student
Joined
Feb 22, 2021
Messages
37
Reaction score
23
Location
France
I can see A75-03 for IC64 and A75-07 for IC24
Arkanoiduo if I’m not mistaken.
Is this for the MCU images compatibility as I can read in the arkanoid driver sheet ?
 

stj

Grand Master
Joined
May 4, 2017
Messages
1,531
Reaction score
735
Location
England
i wanted to see if the colour proms needed to be changed.
and they do.
 

Neo.raizo

Student
Joined
Feb 22, 2021
Messages
37
Reaction score
23
Location
France
That’s precious informations !
How can I burn ic22, ic23 and ic24 color proms ?
 

stj

Grand Master
Joined
May 4, 2017
Messages
1,531
Reaction score
735
Location
England
with a very old programmer.
i can do a lot of them, a number of other people here can too.

*but* the blanks are hard to get and you cant erase them - so buying of ebay is risky incase they are already programmed.
there is a polish supplier on ebay that may have them - i'll have to check the company name and get back with it.
 
Top