What's new

davkilik

Beginner
Joined
Apr 9, 2019
Messages
10
Reaction score
5
Location
France
Hi ,
In samurai shodown VI, I have some Sprite glitches. Are this normal ??
Thanks
 

DenTarr

Student
Joined
Dec 21, 2017
Messages
129
Reaction score
54
Location
Austria
First of all a huge Thank You to all involved in this AW to Naomi conversions and releases.

Tested them over the holidays with some good results. Except GG Isuka. That one boots fine and all. You can start, select characters. But when the fight starts it freezes up. Can someone test/confirm?

My Setup:

Naomi2 with regionfree bios (set to JAP) in an Universal Cab. DIMM 4.02. Booting with Pi and Piforce.

The Naomi side of things works pretty much 100%.

Im mainly just curious if its something on my side or if this game doesnt really work for anyone.
 

Darksoft

Staff member
Immortal
Joined
Jun 12, 2015
Messages
9,324
Reaction score
11,201
Location
Poland
@DenTarr several people reported to have issues with a Regionfree BIOS. Try with a regular one and confirm if now works well for you.

Thanks.
 

ChicksOnLeashes

Student
Joined
Sep 17, 2016
Messages
49
Reaction score
18
My region free bios motherboard doesnt work with the Atomiswave files, but my normal bios motherboard does!
 

Sp33dFr34k

Grand Master
Joined
Nov 8, 2015
Messages
1,301
Reaction score
947
Location
The Netherlands
My regionfree bios does work with the AW games, but it's very hit and miss... one time it works flawlessly, the next it won't even boot an hangs on a black screen. Unsure if the bios is to blame though, but strange thing is the Naomi games always work fine.
 

DenTarr

Student
Joined
Dec 21, 2017
Messages
129
Reaction score
54
Location
Austria
Thanks @all for the info. That is rather interesting.

I tested Metal Slug, Kov7Spirits, Dolphin, and I think a KOF for an extended time and they worked. Except Isuka. Which is a pity because its a great game.

Loosing regionfree bios would be a bummer, though.

What I read is that AW games are a problem if you boot two of them after each other. Something with confusing/corrupting Eeprom because of ID mismatch or some such... But I always avoided that, booting a Naomi game in between.
 

xodaraP

Legendary
Joined
Sep 21, 2016
Messages
4,465
Reaction score
3,266
Location
Gold Coast, Australia
Thanks @all for the info. That is rather interesting.

I tested Metal Slug, Kov7Spirits, Dolphin, and I think a KOF for an extended time and they worked. Except Isuka. Which is a pity because its a great game.

Loosing regionfree bios would be a bummer, though.

What I read is that AW games are a problem if you boot two of them after each other. Something with confusing/corrupting Eeprom because of ID mismatch or some such... But I always avoided that, booting a Naomi game in between.
I've heard this is an issue but I haven't had it come up.
 

Darksoft

Staff member
Immortal
Joined
Jun 12, 2015
Messages
9,324
Reaction score
11,201
Location
Poland
My regionfree bios does work with the AW games, but it's very hit and miss... one time it works flawlessly, the next it won't even boot an hangs on a black screen. Unsure if the bios is to blame though, but strange thing is the Naomi games always work fine.
That's probably related to an interrupt race and to the fact that they run in a completely different BIOS.

Several people reported having that problem with Region Free BIOS. After more than a year working on the conversions so that you all can enjoy them, we dont currently have plans to add support for that BIOS. We'll see when our currently pipeline is less busy.
 

Sp33dFr34k

Grand Master
Joined
Nov 8, 2015
Messages
1,301
Reaction score
947
Location
The Netherlands
No problem at all DS, I'm glad you've done all this work for us to enjoy :) I need to burn the US bios now I have the TOP3000, but haven't looked into it yet. Currently only have the JAP bios for best compatibility, but unfortunately I can't read it :)
 

XtraSmiley

Champion
Joined
Sep 18, 2016
Messages
2,882
Reaction score
1,756
Location
Washington, DC
My regionfree bios does work with the AW games, but it's very hit and miss... one time it works flawlessly, the next it won't even boot an hangs on a black screen. Unsure if the bios is to blame though, but strange thing is the Naomi games always work fine.
That's probably related to an interrupt race and to the fact that they run in a completely different BIOS.
Several people reported having that problem with Region Free BIOS. After more than a year working on the conversions so that you all can enjoy them, we dont currently have plans to add support for that BIOS. We'll see when our currently pipeline is less busy.
First, thank you so much, we appreciate all the work from all involved!

Second, busy pipeline you say? Hmm, normal already out items, or is there something new headed our way? :P
 

Psyko-M1

Champion
Joined
Jun 10, 2018
Messages
1,145
Reaction score
1,751
Location
Chicago
First of all a huge Thank You to all involved in this AW to Naomi conversions and releases.

Tested them over the holidays with some good results. Except GG Isuka. That one boots fine and all. You can start, select characters. But when the fight starts it freezes up. Can someone test/confirm?

My Setup:

Naomi2 with regionfree bios (set to JAP) in an Universal Cab. DIMM 4.02. Booting with Pi and Piforce.

The Naomi side of things works pretty much 100%.

Im mainly just curious if its something on my side or if this game doesnt really work for anyone.
I have a similar setup and can confirm Naomi stuff boots AOK.
The AW stuff is hit or miss, and GG Isuka has never worked for me.
When I hook er up this week, I'll try that booting Naomi between AW games as a fix.
I do have a MVC2 Naomi1 bios lying around I can re-write to whatever for testing.
 

DenTarr

Student
Joined
Dec 21, 2017
Messages
129
Reaction score
54
Location
Austria
Okay, I tried a Naomi 2 with the 23608C BIOS in and I have exactly the same problem. As soon as the Arena is loaded and the fight is supposed to start it crashes and hangs.

Did anybody here get GG Isuka actually playing? Not just booting up?
 

Raph_friend

Professional
Joined
May 28, 2017
Messages
590
Reaction score
417
Location
Brazil
Okay, I tried a Naomi 2 with the 23608C BIOS in and I have exactly the same problem. As soon as the Arena is loaded and the fight is supposed to start it crashes and hangs.

Did anybody here get GG Isuka actually playing? Not just booting up?
I did, using jap bios.
 

DenTarr

Student
Joined
Dec 21, 2017
Messages
129
Reaction score
54
Location
Austria
Okay, did some more testing now. Tried regionfree, Jap and Export bios all with the same crash at start of the fight.

Now I took it out of my cab and hooked it up to tv for testing and strangely now Isuka runs. Well it still crashes after about 15 or 20 minutes but it runs a lot longer than in my cab. Only difference is I used TransferGame.exe instead of piforce...
 

Darksoft

Staff member
Immortal
Joined
Jun 12, 2015
Messages
9,324
Reaction score
11,201
Location
Poland
It's all related to the timing (time it takes between power up and running the game).

Try with a different Naomi BIOS and let us know how it goes.
 

DenTarr

Student
Joined
Dec 21, 2017
Messages
129
Reaction score
54
Location
Austria
It's all related to the timing (time it takes between power up and running the game).

Try with a different Naomi BIOS and let us know how it goes.
Well I tried JAP and Export Bios and I tried regionfree at various settings all with the same result. Inside Cab it crashes at the start of the fight and hooked to my TV/capcom board/supergun it runs for a few fights but it crashes eventually.

I tried Fist of the Northstar and MS6 for several hours now and KOF for over an hour and no issues anywhere.

Something is wrong with Isuka. I have no other explanation.

What puzzles me is filesize: MS6, KOF and Fist of NS have 240MB. Isuka only has 144MB?
 
Last edited:

DenTarr

Student
Joined
Dec 21, 2017
Messages
129
Reaction score
54
Location
Austria
Could be related to the JVS IO you're using?
In the cab I have the standard Sega JVS wiring with control board. Outside with the Supergun I used the Capcom one. The JVS to Jamma.
And it doesnt work with both. Just takes longer to crash when with the Capcom board.

I tried it on a second Naomi2 with a 256MB Dimm on 3.17 and its exactly the same. So not related to a quirk in the Dimmboard ore Naomi2.

So different Naomi2, different Dimm boards, different IO boards, different methods of transfer, different bios and not working correctly anywhere.
Only thing I didnt try is a Naomi1.

I am puzzled this thing works with some of you....
 

Darksoft

Staff member
Immortal
Joined
Jun 12, 2015
Messages
9,324
Reaction score
11,201
Location
Poland
I am puzzled this thing works with some of you....
It works for most people,so it's the opposite.


Well I tried JAP and Export Bios
Is there only 1 JAP or Export BIOS for Naomi 2? I'm sure there is more. I'll let you know which one I used when testing the games. Actually most of the games I converted using a Naomi2.
 
Top